Την εκλογική μεταρρύθμιση ενέκρινε σήμερα η Βουλή της Ιταλίας, μία ψηφοφορία που ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προσδώσει χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης».

Υπέρ, ψήφισαν 334 βουλευτές υπέρ και 61 κατά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, όπως είχαν ανακοινώσει, ενώ μέρος της εσωτερικής αντιπολίτευσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να καταψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο.

Τα κύρια σημεία του εκλογικού νόμου συμπεριλαμβάνουν την παροχή «μπόνους εδρών» στην πολιτική δύναμη που θα ξεπερνά το 40% των ψήφων στην βουλή, ή την διεξαγωγή δεύτερου γύρου με τα δυο ισχυρότερα κόμματα, το όριο του 3% για την είσοδο πολιτικών δυνάμεων στην βουλή και την επιλογή των επικεφαλής των ψηφοδελτίων, οι οποίοι θα εκλέγονται αυτόματα, από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν, πάντως, ότι η ένταση που προκλήθηκε στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, εξαιτίας της επιμονής του πρωθυπουργού Ματέο Ρεντσι να μπορέσει να εγκριθεί με «διαδικασία εξπρές» η μεταρρύθμιση, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Γερουσία, όπου η πλειοψηφία η οποία στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι οριακή.