Οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται στη Σερβία, πρέπει να είναι μη αναστρέψιμες, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Μαρκ Περίν ντε Μπρισαμπό, τονίζοντας ότι η δημοκρατία δεν είναι οριστική κατάσταση, αλλά διαδικασία αναβάθμισης της συμμετοχής των πολιτών στη διαχείριση.
«Το γεγονός ότι οι πολίτες της Σερβίας και τα σερβικά ΜΜΕ αναμένουν γρήγορες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι για μένα φυσικό και ενθαρρυντικό. Μπορώ να πω ότι η πορεία της Σερβίας είναι εντυπωσιακή και θετική. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι μη αναστρέψιμες», ανέφερε ο ΓΓ του ΟΑΣΕ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.

Ο κ. Ντε Μπρισαμπό, ο οποίος σήμερα θα συμμετάσχει, στο Βελιγράδι, στις επετειακές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 10ετούς παρουσίας της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, τόνισε ότι η Σερβική Βουλή εξετάζει το τρέχον διάστημα δύο σημαντικούς νόμους - για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και την αλλαγή της πρακτικής, βάσει της οποίας οι ηγεσίες των κομμάτων ελέγχουν τις βουλευτικές έδρες, δηλαδή την κατάργηση των λεγόμενων «λευκών» παραιτήσεων από το βουλευτικό αξίωμα, που παραδίδουν στα κόμματα τους οι βουλευτές, επειδή η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στο βουλευτή.

«Θεωρώ ότι οι δύο πρωτοβουλίες αποτελούν καλό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Σερβία ασχολείται με θεσμικά ζητήματα, τη διαφάνεια την ευθύνη των δημοκρατικών θεσμών», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΟΑΣΕ τόνισε ότι οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις είναι προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.

«Το κεντρικό πρόβλημα στη Σερβία είναι η βία σε βάρος των δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη στάση της μηδενικής ανοχής σε περιστατικά επιθέσεων εξτρεμιστικών ομάδων και σε φραστικές επιθέσεις με στόχο δημοσιογράφους. Η καλύτερη απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ύπαρξη σαφούς νομοθετικού και πολιτικού πλαισίου που ρυθμίζει το χώρο των ΜΜΕ», υπογράμμισε.

Ο ΓΓ του ΟΑΣΕ είπε ακόμη ότι η εδραίωση ενός συστήματος δικαιοσύνης, που εγγυάται την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστικά όργανα, είναι μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι νομοθέτες και εκείνοι που χαράσσουν πολιτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Σερβία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό.

Ο ΟΑΣΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων της αποστολής του στη Σερβία, διοργανώνει, στο Βελιγράδι, συνέδριο με θέματα τις μεταρρυθμίσεις στη Σερβία, την ελευθερία των ΜΜΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο προεδρεύων του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, Ρενάτας Νόρκους, και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, Δημήτρης Κυπραίος.