Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διαπράττουν "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" βομβαρδίζοντας αδιακρίτως την πόλη του Χαλεπίου, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καταδικάζει επίσης τα "εγκλήματα πολέμου" που διαπράττουν οι αντάρτες.

Σε νέα έκθεση, η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνει ότι οι συνεχείς επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας εναντίον της πρώην οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας έχουν αναγκάσει τους κατοίκους να "ζουν υπόγεια".

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει "τα τρομερά εγκλήματα πολέμου και άλλες καταχρήσεις που διαπράττουν καθημερινά στην πόλη οι κυβερνητικές δυνάμεις και ομάδες της αντιπολίτευσης. Ορισμένες ενέργειες της κυβέρνησης στο Χαλέπι ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Η έκθεση επικρίνει κυρίως τη χρήση από το καθεστώτος βαρελιών γεμάτων εκρηκτικά στις αεροπορικές επιδρομές του, ένα ιδιαίτερα καταστροφικό όπλο που σκοτώνει αδιακρίτως, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Στοχεύοντας σκόπιμα και συνεχώς εναντίον των πολιτών, η κυβέρνηση δείχνει να έχει υιοθετήσει μια αναίσθητη πολιτική συλλογικής τιμωρίας κατά του άμαχου πληθυσμού στο Χαλέπι", δηλώνει ο διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας Φίλιπ Λούθερ.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ διαψεύδει τη χρήση τέτοιων όπλων από τον στρατό του, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ακτιβιστών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και δυτικών χωρών.

Η χρήση των βαρελιών γεμάτων εκρηκτικά προκαλεί "σκέτο τρόμο και αφόρητα δεινά", τονίζει η Αμνηστία.

Η διεθνής μκο επικρίνει επίσης τις ομάδες ανταρτών που δρουν στο Χαλέπι, μια πόλη χωρισμένη από το 2012, με την ανατολική πλευρά να τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και τη δυτική να ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η έκθεση διαβεβαιώνει ότι οι αντάρτες έχουν διαπράξει "εγκλήματα πολέμου" χρησιμοποιώντας "ακαθόριστα όπλα, όπως αυτοσχέδιες οβίδες και ρουκέτες, κατασκευασμένες από φιάλες αερίου τις οποίες οι αντάρτες αποκαλούν 'τα κανόνια της κόλασης'".