Στη Μόσχα θα μεταβεί στις 9 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Προηγουμένως ο Μπαν Κι Μουν θα κάνει μια ενδιάμεση στάση στο Γκντανσκ της Πολωνίας, όπου θα συναντηθεί την 7η Μαΐου με τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει την 8η Μαΐου μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Στη Μόσχα, ο Μπαν θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ορισμένους από τους ξένους ηγέτες που θα βρίσκονται εκεί για τους εορτασμούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις διμερείς επαφές αυτές.

Ο Μπαν θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη την 10η Μαΐου.

Τον ΓΓ του ΟΗΕ θα συνοδεύσει η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Ανάμεσα στους ηγέτες που είχαν ανακοινώσει ότι θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν, αν και ο τελευταίος δεν αναμένεται να μεταβεί τελικά στην ρωσική πρωτεύουσα.

Αντιθέτως αρνήθηκαν να μεταβούν στη Μόσχα για να παραστούν στους εορτασμούς οι περισσότεροι ηγέτες δυτικών κρατών, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.