Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι έχει ζητήσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Φρατίνι: Μετρημένες οι ώρες του καθεστώτος Καντάφι. Ο Μορένο-Οκάμπο πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Σενούσι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου.

Ο Μορένο-Οκάμπο, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και τρεις από τους γιους του.

"Η εισαγγελία συνέλεξε στοιχεία για τις εντολές που εξέδωσε ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι, στοιχεία ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ οργάνωσε τη στρατολόγηση μισθοφόρων και στοιχεία για τη συμμετοχή του αλ Σενούσι στις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών", δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

Επεσήμανε άλλωστε ότι το γραφείο του εισαγγελέα έχει στοιχεία ότι οι τρεις αυτοί άνδρες συνεδρίαζαν για να "σχεδιάσουν τις επιχειρήσεις" και ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε "την απόλυτη εξουσία του για να διαπράξει εγκλήματα στη Λιβύη".

Ο Μορένο-Οκάμπο διεξήγαγε την έρευνα που οδήγησε στη σημερινή του απόφαση με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς, όπως δήλωσε, η διεθνής κοινότητα πιστεύει ομόφωνα ότι τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη πρέπει να ερευνηθούν, αν και τώρα οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Φρατίνι: Μετρημένες οι ώρες του καθεστώτος Καντάφι

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σήμερα ότι «οι ώρες του καθεστώτος της Λιβύης είναι μετρημένες», υποστηρίζοντας πως έχει πληροφορίες ότι ένα μέλος του στενού κύκλου του Καντάφι αναζητεί μια «έξοδο» για το συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

«Οι ώρες του λιβυκού καθεστώτος είναι μετρημένες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού Canale 5, και πρόσθεσε: «δεν είναι κάτι που νομίζουμε μόνον εμείς».

Το επιβεβαιώνουν, υποστήριξε, «μηνύματα που φθάνουν από το στενό κύκλο του καθεστώτος». «Ορισμένα (μέλη του κύκλου του Καντάφι) έχουν μιλήσει υπό την κάλυψη της ανωνυμίας κι έχουν αρχίσει να λένε ότι ο Καντάφι αναζητεί έναν τρόπο για να φύγει με αξιοπρέπεια», ανέφερε ο ΥΠΕΞ Φρατίνι.

Σύμφωνα με τον Φρατίνι, ο κύκλος του Καντάφι αναζητεί «έναν προσήκοντα τρόπο για να αποσυρθεί και να εξαφανιστεί για πάντα από την πολιτική σκηνή».

«Συνεργαζόμαστε με τον ΟΗΕ για να βρούμε έναν τρόπο πολιτικής εξόδου μέσω του οποίου ο δικτάτορας και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν», είπε ο ιταλός ΥΠΕΞ. Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι στόχος στη Λιβύη είναι «ο άμεσος σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης», που «δε θα είναι μόνο μια κυβέρνηση της Βεγγάζης αλλά ολόκληρης της Λιβύης».

Όσον αφορά τις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων από την Υποσαχάρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες διαμέσου των ακτών της Λιβύης, ο Φρατίνι είπε πως η Ρώμη έλαβε διαβεβαιώσεις από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, όργανο των εξεγερμένων, ότι θα σταματήσουν όταν αυτό αναλάβει την εξουσία.

«Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου είπε στον πρόεδρο Ναπολιτάνο και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι όταν αναλάβουν την κυβέρνηση ολόκληρης της Λιβύης, οι αφίξεις μεταναστών θα σταματήσουν», δήλωσε ο ιταλός υπουργός.

Είναι «προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας» η συνεργασία προς το σκοπό αυτό με το Συμβούλιο να είναι «ακόμα καλύτερη από ό,τι με τον Καντάφι», πρόσθεσε ο Φρατίνι.