Οι ένοπλες οργανώσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συμφώνησαν να απελευθερώσουν όλα τα παιδιά στρατιώτες καθώς και όσα παιδιά χρησιμοποιούν ως μάγειρες και αγγελιοφόρους ή για σεξουαλικούς σκοπούς, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.

Η συμφωνία αφορά περίπου 6.000 με 10.000 παιδιά. Οι οκτώ βασικότερες οργανώσεις πολιτοφυλάκων συμφώνησαν ακόμη να τερματίσουν εφεξής τη στρατολόγηση παιδιών, σύμφωνα με την UNICEF.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προόδου για την προστασία των παιδιών σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μάλικ Φολ, ο απεσταλμένος της οργάνωσης του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι ένα από τα χειρότερα μέρη του κόσμου για τα παιδιά και η UNICEF ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να βοηθήσει στην επανένωση αυτών των παιδιών με τις οικογένειές τους».

Η συμφωνία υπογράφηκε στη διάρκεια ενός φόρουμ εθνικής συμφιλίωσης με στόχο τον τερματισμό του κύκλου σεχταριστικής βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων κι έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών.