Τη διαβεβαίωση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός λειτουργεί πολύ καλά έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρά τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στο κόμμα της, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα που αποτελεί τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, λόγω των δραστηριοτήτων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND). 

Η Μέρκελ δήλωσε στη ραδιοφωνία της Βρέμης ότι είναι έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί για να εξετάσει τη δράση της NSA, επέμεινε πάντως ότι το ζήτημα της δράσης των μυστικών υπηρεσιών δεν απειλεί την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος κανονικά θα κυβερνήσει για άλλα δυόμισι χρόνια. 

Μάλιστα είπε πως η BND χρειάζεται να συνεργάζεται με την NSA για την προστασία των Γερμανών πολιτών, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να αποφεύγεται η κατασκοπεία σε βάρος φίλων και συμμάχων.

Η Βιέννη έχει υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων και έχει ζητήσει εξηγήσεις από το Βερολίνο εξαιτίας των υποψιών ότι η BND και η NSA παρακολουθούσαν εταιρείες και αξιωματούχους στην Αυστρία. 

Η Μέρκελ ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση δεν θα δημοσιοποιήσει, προς το παρόν, τον κατάλογο των λεγόμενων “επιλογέων”—διευθύνσεων IP, όρων αναζήτησης, ονομάτων—που η BND παρακολουθεί για λογαριασμό της NSA. Το θέμα αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της διένεξης σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας βοήθησε την NSA στις κατασκοπευτικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη.