Δικαστής στο Αφγανιστάν επέβαλε σήμερα την εσχάτη των ποινών εις βάρος τεσσάρων ανδρών για τη συμμετοχή τους στο λιντσάρισμα μίας 27χρονης στην Καμπούλ, την οποία είχαν κατηγορήσει ότι έκαψε το Κοράνι, γεγονός που είχε προκαλέσει οργή και έντονες διαμαρτυρίες στην κοινή γνώμη.

Οι τέσσερις καταδικασθέντες συγκαταλέγονται στους 49 εναγόμενους-εκ των οποίων οι 19 αστυνομικοί-οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η διαδικασία της ανάγνωσης των κατηγοριών και των ετυμηγοριών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο δικαστής Σαφιουλάχ Μουτζαντίντι, που προεδρεύει του δικαστηρίου της Καμπούλ, τις διαβάζει μία προς μία για τον καθένα από τους κατηγορούμενους.

 Ένα εξαγριωμένο πλήθος αποτελούμενο από άνδρες χτύπησε και κλώτσησε μέχρι θανάτου το θύμα, την Φαρκχούντα, στις 19 Μαρτίου και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο πτώμα της, ενώ αρκετοί αστυνομικοί παρακολουθούσαν κοντά σε τέμενος της κεντρικής Καμπούλ.

Την επίθεση κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες με την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου και το οπτικό υλικό κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο. Κάποιοι από τους συλληφθέντες εντοπίστηκαν επειδή υπερηφανεύονταν για την πράξη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ερευνα αποφάνθηκε αργότερα ότι το θύμα είχε κατηγορηθεί αδίκως. Η βαρβαρότητα της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε υπό το φως της ημέρας στην καρδιά της πρωτεύουσας, προκάλεσε οργή και διαμαρτυρίες- γεγονός ασυνήθιστο στη χώρα αυτή- κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού στο συντηρητικό Αφγανιστάν.

Οι 19 αστυνομικοί κατηγορούνται επειδή δεν σταμάτησαν την επίθεση.