Το αμερικανικό κέντρο PEN στη Νέα Υόρκη βραβεύει τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, δύο ημέρες μετά την επίθεση ενόπλων σε έκθεση σκίτσων στο Τέξας, που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ. 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισαν πως τα μέτρα ασφαλείας θα είναι «αυξημένα», με την αστυνομία και ομοσπονδιακούς πράκτορες να έχουν σχεδιάσει τα μέτρα ασφαλείας στην εκδήλωση μήνες πριν από το περιστατικό της Κυριακής στο Τέξας, όπου οι δράστες σκοτώθηκαν έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο χώρο στάθμευσης έξω από το χώρο της έκθεσης.

Ο Ζεράρ Μπιάρ, αρχισυντάκτης του Charlie Hebdo, καθώς και ο Ζαν Μπατίστ Τορέ, που γλίτωσε από την επίθεση καθώς άργησε να πάει στη δουλειά του εκείνη την ημέρα, αναμένεται να παραλάβουν το βραβείο ελευθερίας της έκφρασης PEN/Toni and James C. Goodale για λογαριασμό των συναδέλφων τους. Το βραβείο θα απονεμηθεί από τον γαλλόφωνο Κονγκολέζο συγγραφέα Αλέν Μαμπανκού, συγγραφέα του μυθιστορήματος Mémoires de porc-épic.

Η απόφαση του αμερικανικού κέντρου PEN να απονείμει στο γαλλικό περιοδικό τιμητική διάκριση για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης είχε προκάλεσε την έντονη αντίδραση έξι διάσημων συγγραφέων που δήλωσαν πως δεν θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Ο Πίτερ Κάρεϊ, ο Μάικλ Ονταάτζε, η Φρανσίν Προζ, ο Τέτζου Κόουλ, η Ρέιτσελ Κούσνερ και η Τάιγιε Σελασί, μεταξύ άλλων, είχαν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στο ετήσιο γκαλά του αμερικανικού κέντρου PEN, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Ο Πίτερ Κάρεϊ, που έχει τιμηθεί 2 φορές με το βραβείο Booker, είχε εξηγήσει στην εφημερίδα ότι αποφασίζοντας να απονείμει το βραβείο αυτό, η PEN υπερβαίνει τον παραδοσιακό της ρόλο, αυτόν της προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης εναντίον της κυβερνητικής καταστολής.

«Ο ρόλος των σατιρικών συγγραφέων σε κάθε ελεύθερη κοινωνία είναι να προκαλούν τους ισχυρούς και τα ιερά, σπάζοντας τα όρια με τρόπους που κάνουν την έκφραση πιο ελεύθερη και πιο σθεναρή για όλους εμάς», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Σούζαν Νόσελ στην ανακοίνωση του βραβείου.