Χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τα σκάνδαλα και την πολιτική του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν λάβει οι κρίσιμες τοπικές εκλογές στην Ιταλία, στις οποίες καλούνται να προσέλθουν οι ψηφοφόροι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με τη μεγάλη αποχή να τις χαρακτηρίζει. Οι κάλπες θα δείξουν σε ποιο βαθμό έχει πληγεί ο ιταλός πρωθυπουργός από το γνωστό σεξουαλικό σκάνδαλο με την  ανήλικη Μαροκινή, άλλες τρεις δίκες για διαφθορά και μία οικονομία σε λιμνάζοντα ύδατα.

Στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των 60 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Ιταλίας σε 1.310 πόλεις και έντεκα περιφέρειες.

Οι πιο κρίσιμες μάχες θα δοθούν σε Τορίνο, Νάπολι, Μπολόνια και Μιλάνο - την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας και «βάση» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπου η κεντροδεξιός συνασπισμός του  κινδυνεύει να υποστεί ήττα για πρώτη φορά σχεδόν σε 20 χρόνια.

Οι τοπικές εκλογές διεξάγονται δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του. Αλλες φορές λέει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα και άλλοτε αναθεωρεί μόνο και μόνο, όπως δηλώνει, για να μην κυβερνηθεί η χώρα από την Αριστερά.

«Δεν μας ζητείται να αποφασίσουμε εάν το πρόγραμμα ενός υποψηφίου είναι καλύτερο από ένα άλλο. Μας ζητείται να δηλώσουμε εάν είμαστε υπέρ ή κατά του Μπερλουσκόνι», έγραψε χαρακτηριστικά η Corriere della Sera.


Πηγή: To Bήμα