Για την πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζονται οι Βρετανοί, αφού αύριο Πέμπτη θα κληθούν στις κάλπες για να επιλέξουν τον ένοικο του νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, με «θρίλερ» να αναμένεται και μετεκλογικά.

Οι δεκάδες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου (δείτε τις όλες μέσω της πλατφόρμας του BBC) κατέδειξαν ότι η μάχη μεταξύ του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον και των Εργατικών του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ θα είναι στήθος με στήθος. 

Κανείς δεν γνωρίζει τον νικητή, αφού οι έρευνες -ακόμα και σήμερα- δείχνουν εναλλαγή προβαδίσματος και ισοπαλίες, όμως το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι νικητής χωρίς αυτοδυναμία στην Βουλή των Κοινοτήτων, που απαριθμεί 650 έδρες.

Ο αριθμός των εδρών που την εξασφαλίζει είναι 323-326, όμως όποιος από τους δύο «μονομάχους» επικρατήσει θα κληθεί να συμμαχήσει με κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, τους νυν κυβερνητικούς εταίρους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP), τους Πράσινους, το σκωτσέζικο Εθνικιστικό Κόμμα (SNP) και το κόμμα της Ουαλίας (DUP).

Μετεκλογικός ρυθμιστής αναμένεται να είναι το εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας, αφού παρά την άρνηση του επικεφαλής του Labour Party, κ. Μίλιμπαντ το ενδεχόμενο συνεργασίας κρίνεται ιδιαίτερα πιθανό, αφού μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη πλειοψηφία σε σχέση με τους Τόρις, με τους υποστηρικτές και τα στελέχη των Συντηρητικών να προειδοποιούν ότι ένας τέτοιος συνασπισμός «μπορεί να διαλύσει τη χώρα».

Bέβαια, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ούτε η παραπάνω συνεργασία ούτε η ανανέωση αυτής των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ μπορεί να αρκεί για την πλειοψηφία. 

O κ. Κλεγκ, πρόσφατα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναγίνουν εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα, αν κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας προσπαθήσει να κυβερνήσει μόνο του ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Oι μονομάχοι, πάντως και σήμερα «οργώνουν» τη χώρα για να πείσουν τους αναποφάσιστους (και όχι μόνο) αφού γνωρίζουν πολύ καλα ότι η μάχη θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

κάλπες, που θα εκλέξουν για πενταετή θητεία τους βουλευτές, στα 40.000 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν 7 το πρωί και θα κλείσουν 10 το βράδυ (ώρα Βρετανίας).