Ομάδα γιατρών και νοσοκόμων στέλνει στο Νεπάλ η κυβέρνηση της Κούβας.

Η ομάδα αποτελείται από 48 μέλη, 22 εκ των οποίων είναι γιατροί, μετά το σεισμό της 25ης Απριλίου στην ασιατική χώρα ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 7.600 ανθρώπους, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ της λατινοαμερικάνικης χώρας, επικαλούμενα στελέχη του κουβανικού υπουργείου Υγείας. 

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας έχει δημιουργήσει μια μακρόχρονη παράδοση όσον αφορά την αποστολή ομάδων γιατρών στο εξωτερικό για να προσφέρουν βοήθεια στην αντιμετώπιση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών. Πέρυσι, η Αβάνα έστειλε μια ομάδα 256 γιατρών και νοσοκόμων στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα. 

Η ομάδα αυτή θα αναχωρήσει μεταφέροντας μαζί της τον εξοπλισμό για να στηθεί ένα νοσοκομείο εκστρατείας με χειρουργείο, εξοπλισμό για την αποστείρωση ιατρικών εργαλείων, μια μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς και διαγνωστικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων μηχανημάτων υπερήχων και ακτινολογικών εξετάσεων, σύμφωνα με τον κρατικό κουβανικό ιστότοπο Cubadebate. 

Αν και η κυβέρνηση της Κούβας προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας σε περιπτώσεις καταστροφών, τις ανταλλάσσει επίσης με μετρητά ή αγαθά. Η Αβάνα λαμβάνει κατά εκτιμήσεις 115.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τη Βενεζουέλα, όπου έχουν σταλεί περίπου 30.000 στελέχη του υγειονομικού προσωπικού της Κούβας.

Συνολικά, πάνω από 50.000 εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα της Κούβας έχουν αποσπαστεί σε πάνω από 60 χώρες.
Ο απολογισμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό της 25ης Απριλίου στο Νεπάλ έχει φθάσει τους 7.675 νεκρούς και τους 16.300 τραυματίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση στο Κατμαντού.