Την αποχώρησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ο βουλευτής Τζουζέπε Τσιβάτι.

Ο Τσιβάτι πρώην στενός συνεργάτης του Ρέντσι, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το PD λόγω των διαφωνιών του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως κατήγγειλε, έχει επιβάλει δεξιά στροφή και δεν ανέχεται τον εσωκομματικό διάλογο. 

Ο Τσιβάτι ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη της ομάδας των διαφωνούντων εντός του PD, που αποστασιοποιείται από τις πρωτοβουλίες του Ρέντσι για τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, του εκλογικού συστήματος και του συστήματος παιδείας. 

Περίπου 50 “αντάρτες” του Δημοκρατικού Κόμματος αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τη μεταρρύθμιση η οποία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. 

“Προς το παρόν αποχωρώ μόνος μου, στο μέλλον θα δούμε τι θα γίνει”, διεμήνυσε ο Τσιβάτι ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν αναμένει και άλλα στελέχη του PD να εγκαταλείψουν τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Παρότι οι διαφωνούντες εντός του PD επισήμαναν ότι η αποχώρηση του Τσιβάτι πράγματι αποτελεί ένδειξη σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, οι πιο στενοί συνεργάτες του Ρέντσι δεν έδειξαν να ανησυχούν. “Λυπούμαστε, αλλά σεβόμαστε τις επιλογές του”, δήλωσε ο Λορέντσο Γκουερίνι, αντιπρόεδρος του PD.