Νέες δημοσκόπησεις, που δείχνουν σκληρή μάχη Συντηρητικών-Εργατικών -όπως αναμενόταν- βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα που εκατομμύρια Βρετανοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι κυβερνώντες Τόρις προηγούνται κατά μία ποσοστιαία μονάδα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος σε δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos MORI για την εφημερίδα Evening Standard, από το προβάδισμα των πέντε μονάδων που είχαν στη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει η ίδια εταιρία στις 30 Απριλίου, ενώ τα δύο κόμματα έρχονται ισόπαλα με 33% το καθένα σε άλλη σημερινή δημοσκόπηση του οργανισμού Populus.

Η νέα έρευνα δίνει, αναλυτικά, 36% στους Συντηρητικούς και 35% στους Εργατικούς. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ήσσονες εταίροι των Συντηρητικών στην κυβέρνηση, βρίσκονται στο 8%, ενώ το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) συγκεντρώνει 11% και οι Πράσινοι 5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Populus, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, που βρίσκονται στο 33%, έχουν πέσει αμφότεροι κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου οργανισμού, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 10%, το UKIP 14% και οι Πράσινοι 5%.

Μικρό προβάδισμα των Εργατικών δείχνει δημοσκόπηση της ICM. Η υποστήριξη για τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ ανήλθε στο 35% ενώ για τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έπεσε στο 34%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian.

Η ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων έδειχνε ισοπαλία των δύο μεγάλων κομμάτων στο 35% σε δημοσκόπησή της που δημοσιεύτηκε χθες.
Σύμφωνα με την ICM, η υποστήριξη για το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) βρίσκεται στο 11%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι ήσσονες εταίροι του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, στο 9%.

Στις κάλπες πολίτες και πολιτικοί αρχηγοί

Την ίδια ώρα οι Βρετανοι ξύπνησαν σήμερα από τα χαράματα για να ψηφίσουν σε δημαρχεία, αλλά και σε παμπ, σε προκατασκευασμένα οικήματα σε χώρους στάθμευσης ή σε χώρους λατρείας.

Οι πολιτικοί ηγέτες έβαλαν κι αυτοί το ξυπνητήρι ώστε να είναι από τους πρώτους που θα ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη.

Στο Σπέλσμπουρι, ένα μικρό χωριό στο Όξφορντσαϊρ, τον Ντέιβιντ Κάμερον υποδέχθηκαν μόλις βγήκε από το πρωθυπουργικό του αυτοκίνητο τρεις διαδηλωτές, ένας από τους οποίους ήταν ντυμένος με ροζ γούνινη στολή του Μάπετ Σόου. Οι τρεις διαδήλωναν για τα δικαιώματα των πατέρων που έχουν στερηθεί τα παιδιά τους.

Απαθής και φορώντας σακάκι και πουκάμισο χωρίς γραβάτα, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός μπήκε στο εκλογικό τμήμα μαζί με τη σύζυγό του Σαμάνθα.

Σχεδόν 200 χλμ. βορειότερα, ο Εργατικός αντίπαλός του Έντ Μίλιμπαντ φόρεσε την πιο ωραία κόκκινη γραβάτα του για να ψηφίσει στην περιφέρειά του στο Ντονκάστερ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζάστιν.

Όπως οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, εκατομμύρια Βρετανοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα πριν πάνε στη δουλειά τους. Τα εκλογικά κέντρα είχαν στηθεί σε διάφορους χώρους, όπως ένα πλυντήριο στην Οξφόρδη, ένας ανεμόμυλος κοντά στο Μπράιτον ή μια αίθουσα πυγμαχίας στο Κίνγκστον -Απόν-Χαλ, χωρίς να λογαριάσει κανείς τις εκκλησίες, τα τζαμιά και τους ινδουιστικούς ναούς.