Με περιορισμούς θα ανοίξουν τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών της κομμουνιστικής περιόδου στην Αλβανία.

Η Βουλή συγκρότησε Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα αιτήματα των πολιτών που θέλουν να ανακαλύψουν τι γνώριζε γι' αυτούς η μυστική αστυνομία της κομμουνιστικής περιόδου, η διαβόητη Sigurimi, ωστόσο θα προηγηθεί επεξεργασία των πληροφοριών για να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια.

Έπειτα από 25 χρόνια συζητήσεων για το θέμα, το αλβανικό κοινοβούλιο, την περασμένη εβδομάδα, ενέκρινε νόμο μερικής άρσης του πέπλου μυστικότητας των αρχείων των μυστικών υπηρεσιών της κομμουνιστικής περιόδου και προχώρησε στη σύσταση της Επιτροπής που θα χειριστεί τα αιτήματα των πολιτών.

Ο νέος νόμος περί «Δικαιώματος στην Πληροφόρηση για τα αρχεία της πρώην κρατικής ασφάλειας της πρώην Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αλβανίας» αναγνωρίζει το δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες μόνο τα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα αρχεία.

Ο νόμος προβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ενδιαφερόμενος για να ελέγξει τα αρχεία, χωρίς να πάρει αντίγραφο από αυτά και υπόσχεται ότι η πενταμελής Επιτροπή που θα εξετάσει τους φακέλους θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να εντοπίσουν τους συνεργάτες τους που έδωσαν στην υπηρεσία ασφαλείας πληροφορίες για αυτούς.

Παρ' ότι τα αρχεία του Sigurimi παρέμεναν κρατικό μυστικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων, αρκετά από αυτά διοχετεύθηκαν σε ΜΜΕ, σύμφωνα με το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο BIRN.

Ο νόμος δίνει περισσότερα περιθώρια πληροφόρησης για τους αγνοούμενους. Αρκετές χιλιάδες Αλβανοί εξακολουθούν να αγνοούνται, αφού εξαφανίστηκαν κατά την κομμουνιστική εποχή, πιθανώς επειδή εκτελέστηκαν χωρίς να δικαστούν και ενταφιάστηκαν σε ανώνυμους τάφους.

Διάφορες κυβερνήσεις, και η τωρινή κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποσχέθηκαν ότι θα εντοπιστούν οι τάφοι, αλλά τίποτα δεν έχει πραγματικά γίνει.