Η Σαουδική Αραβία, η χώρα που έχει τεθεί επικεφαλής της συμμαχίας η οποία μάχεται, μέσω αεροπορικών επιδρομών, τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης, πρότεινε μια πενθήμερη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αυτή και να διανεμηθεί στους κατοίκους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

«Το βασίλειο (της Σαουδικής Αραβίας) πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μια πενθήμερη εκεχειρία στην Υεμένη ώστε να συντονίσουν οι διεθνείς οργανισμοί τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας»,  δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ριάντ από κοινού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Ο Τζουμπέιρ εκτίμησε πάντως ότι η εκεχειρία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο αν οι σιίτες αντάρτες Χούτι και οι σύμμαχοί τους, οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, «δεν εμποδίσουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και δεν εξαπολύσουν επιθέσεις».

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθύτατα» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Υεμένη όσον αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα, ο Κέρι κάλεσε τους Χούτι να δεχτούν την πρόταση του Ριάντ. «Καλούμε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν. Αυτή η εκεχειρία εξαρτάται από τους Χούτι», είπε. «Ζητούμε μετ' επιτάσεως από τους Χούτι και από αυτούς που τους στηρίζουν (...) να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε να μη χαθεί αυτή η σημαντική ευκαιρία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του υεμενίτικου λαού και να βρούμε μια ειρηνική λύση για την Υεμένη», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία και οι σουνίτες σύμμαχοί της κατηγορούν το σιιτικό Ιράν ότι βοηθάει τους αντάρτες Χούτι.