Για άλλα πέντε χρόνια θα παραμείνει στην εξουσία το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. 

Η δημοσκόπηση εξόδου η οποία δημοσιοποιήθηκε όταν έκλεισαν οι κάλπες έδειξε ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν να κερδίσουν 316 έδρες, οι Εργατικοί 239 και το SNP 58.

Αν και μέχρι την τελευταία στιγμή Συντηρητικοί και Εργατικοί έρχονταν ισόπαλοι, από τα αποτελέσματα προκύπτει μια συντριπτική ήττα για τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος πιθανότατα θα δεχθεί πολύ ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί.

Η δημοσκόπηση εξόδου υποδεικνύει ότι ο Κάμερον θα έχει πολλές επιλογές για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής του, με την υποστήριξη των σημερινών του εταίρων, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (10 έδρες), των πιστών στο στέμμα Βορειοϊρλανδών, ή και των δύο πολιτικών δυνάμεων αυτών. Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Επιπλέον έδειξε ότι το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει τις 58 από τις 59 έδρες οι οποίες κρίνονταν στη Σκωτία, ουσιαστικά σβήνοντας από τον πολιτικό χάρτη της περιοχής τους Εργατικούς—παρότι η Σκωτία αποτελούσε ιστορικά ένα από τα προπύργιά τους.  

Επικριτές του SNP διατείνονται πως το κόμμα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την διαφαινόμενη εμφατική νίκη του για να διεκδικήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρότι ηττήθηκε στην περυσινή διαδικασία. 

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση των Συντηρητικών τα τελευταία πέντε χρόνια, τίθεται αντιμέτωπο με ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πλήξει προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. 

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο αξιώνει την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και εμφάνιζε τεράστια άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, οδεύει προς το να καταλάβει μόλις δύο έδρες, σύμφωνα με το έξιτ πολ.

Έπειτα από τη σαρωτική νίκη του, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συναντηθεί σήμερα στις 14:30 με τη βασίλισσα Ελισάβετ για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.