current views are: 1

9 Μαΐου 2015
Δημοσίευση02:02

Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία

Ω, πόσο πολύ ανησυχούσαν οι αναλυτές πριν από τις βρετανικές εκλογές! 

Δημοσίευση 02:02’
αρθρο-newpost

Ω, πόσο πολύ ανησυχούσαν οι αναλυτές πριν από τις βρετανικές εκλογές! 

Ω, πόσο πολύ ανησυχούσαν οι αναλυτές πριν από τις βρετανικές εκλογές

Ήταν σίγουροι ότι οι ψηφοφόροι θα γέμιζαν το κοινοβούλιο με ακραία κόμματα, που θα δυσκόλευαν τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ανησυχούσαν ότι θα άλλαζε ριζικά ο παγκόσμιος ρόλος της Βρετανίας και ότι αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Αλλά οι Βρετανοί τούς διέψευσαν. Ο Κάμερον θα παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ. Τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο;

1) Σταθερές αγορές – προς το παρόν. Στις αγορές αρέσει η πολιτική σταθερότητα. Και αυτό έγινε φανερό από χθες. Η βρετανική λίρα ανέβαινε έναντι όλων των νομισμάτων και ο βασικός δείκτης του βρετανικού χρηματιστηρίου παρουσίαζε άνοδο 2%. «Απετράπη ο κίνδυνος μιας στροφής προς την Αριστερά, με μια Εργατική κυβέρνηση που θα στηριζόταν στο Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας», σχολίασε ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ. «Υπάρχει μόνο ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και αυτός είναι το δημοψήφισμα», συμπλήρωσε ο Τιμ Μπέσλεϊ, καθηγητής οικονομικών στο LSE.

2) Πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ. Το Brexit θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο για την Ευρώπη από ένα Grexit, επισημαίνει ο αναλυτής του CNN Μπεν Μπράμφιλντ. Το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί μπορεί ο βρετανός πρωθυπουργός να είναι ένας μετριοπαθής συντηρητικός, όπως πολλοί Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, αλλά έχει τη δική του εκδοχή του Tea Party. «Είμαι βέβαιος ότι ο Κάμερον θα ήθελε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά οι αντάρτες θα κρατούν τα πόδια του κοντά στη φωτιά», τονίζει ο βρετανός πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Χέιζλε.

3) Φόβοι διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλοί Σκωτσέζοι θέλουν την ανεξαρτησία τους, όπως φάνηκε τόσο στο δημοψήφισμα που έγινε πριν από οκτώ μήνες όσο και στην ανάδειξη του Εθνικού Κόμματος σε τρίτο σε έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Το σκοτσέζικο λιοντάρι βρυχήθηκε σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του SNP Αλεξ Σάλμοντ. Σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ΕΕ, οδηγώντας τη Σκοτία να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε ένα Διασπασμένο Βασίλειο σε μια ΕΕ που θα έχει τον ίδιο αριθμό μελών», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. «Η αντικατάσταση όμως του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Σκοτία θα σήμαινε μικρότερη ενοποίηση».

4) Μεγαλύτερη καταστολή εναντίον των μεταναστών. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει καταστήσει σαφές ότι οι μετανάστες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα και ο αριθμός τους πρέπει να περιοριστεί. Οι Συντηρητικοί έχουν μετακινηθεί ακόμη πιο δεξιά εξαιτίας του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, που τάσσεται εναντίον των μεταναστών και εναντίον του ισλάμ. Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ μπορεί να μην είναι ισχυρό στη νέα εθνοσυνέλευση, η φωνή του όμως θα εξακολουθήσει να ανησυχεί τους Τόρις.

5) Μικρότερη διεθνής επιρροή. Κάποτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στη Βρετανία έναν ισχυρό σύμμαχο. Τελευταία, όμως, η Βρετανία έχει οπισθοχωρήσει και βρίσκεται πλέον στη σκιά της Γερμανίας, τόσο στην αντιμετώπιση της Ελλάδας όσο και στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Αυτό δεν θα αλλάξει. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κάμερον και οι αντίπαλοί του μίλησαν πολύ για την εγχώρια πολιτική. 


σχετικα αρθρα