Ένα ηχηρό χαστούκι δέχθηκαν από το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων τα οποία είχαν προβλέψει ντέρμπι.

Εδώ και μήνες, τα ινστιτούτα προέβλεπαν ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα χωρίς αληθινό νικητή, με τους Τόρις και τους Εργατικούς να έρχονται στήθος με στήθος.

Ακόμη και την παραμονή της ψηφοφορίας, τα ινστιτούτα YouGov, ICM και Survation έκαναν λόγο για ισόπαλο αποτέλεσμα. Άλλες τρείς δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από τα ινστιτούτα TNS, Opinium και Comres έδιναν στους Συντηρητικούς προβάδισμα μιας μονάδας, ενώ το Panelbase έδινε δύο μονάδες προβάδισμα στους Εργατικούς. Οι τίτλοι όλων των εφημερίδων περιέγραφαν την ψηφοφορία ως την πιο αμφίρροπή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, το σοκ ήταν μεγάλο. Εβδομήντα επτά έδρες προβάδισμα στους Συντηρητικούς: κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει, τόσο μεταξύ των ηττημένων, που γαντζώνονταν από τις ελπίδες της προηγουμένης, όσο και μεταξύ των νικητών, οι οποίοι συνιστούσαν σύνεση.

«Αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι ακριβείς, είμαι έτοιμος να φάω το καπέλο μου δημόσια», δήλωσε ο Πάντι Άσνταουν, ο πρώην επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Όμως καθώς η βραδιά κυλούσε, οι προβλέψεις επιβεβαιώνονταν: οι Συντηρητικοί κέρδισαν με μεγάλη διαφορά και οι δημοσκόποι απλώς έχασαν.

«Είμαι μπερδεμένος», είπε ο Πίτερ Κέλνερ, ο πρόεδρος του YouGov που, για λογαριασμό της ταμπλόιντ The Sun, είχε ερωτήσει χθες, Πέμπτη, 6.000 ψηφοφόρους για να αποφανθεί και πάλι ότι οι Τόρις και οι Εργατικοί έρχονταν ισόπαλοι με 34%.

«Οι ερευνητές της κοινής γνώμης θα πρέπει να ερευνηθούν μεταξύ τους για να δουν τι πήγε στραβά», δήλωσε ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

«Η νύχτα δεν ήταν καλή για τους δημοσκόπους. Απαιτείται νεκροψία», έγραψε στο Twitter ο λόρδος Μάικλ Άσκροφτ, ένας εκατομμυριούχος που ειδικεύεται στις τοπικές δημοσκοπήσεις.

Οι προηγούμενες «γκέλες»

Για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, ήταν το πιο μεγάλο χαστούκι μετά το απίστευτο φιάσκο του 1992, όταν είχαν δώσει νικητή τον Εργατικό Νιλ Κίνοκ ενώ κέρδισε ο Συντηρητικός Τζον Μέιτζορ.

Το 2010 είχαν αποκαταστήσει την αξιοπιστία τους προβλέποντας με αξιοσημείωτη ακρίβεια μια κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Και τώρα ξεκινούν και πάλι από την αφετηρία, εν μέσω κοροϊδιών και επικρίσεων.