Με ένα νέο «θρίλερ», το οποίο αναμένεται να εκτυλιχθεί σε πολλά επεισόδια τους επόμενους μήνες, έρχεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απρόσμενα σαρωτική νίκη των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία. Το δημοψήφισμα για την παραμονή της Γηραιάς Αλβιώνας στην Ε.Ε. και το περίφημο Brexit, είναι πολλά βήματα πιο κοντά.
 
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία νέα υπαρξιακή κρίση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian, με τα συγχαρητήρια των ξένων ηγετών προς τον Ντέιβιντ Κάμερον να ακολουθούνται γρήγορα από δηλώσεις ανησυχίας και προειδοποιήσεις περί Brexit.
 
Μιλώντας από το νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την οριστικοποίηση της εμφατικής νίκης του, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, που θα αφορά τη συμμετοχή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται, ότι ο ηγέτης των Τόρις, πριν από περίπου έναν χρόνο, το Μάιο του 2014, είχε υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017, εφόσον επανεκλεγόταν. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει στο BBC:
 
Θα διεξάγουμε αυτό το δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017. Θα είναι ένα δημοψήφισμα στη βάση του εντός-εκτός (ΕΕ). Θέλουμε να παραμείνουμε σε μια αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση ή θέλουμε να φύγουμε; Και έχω ξεκαθαρίσει ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επόμενων γενικών εκλογών -και φυσικά θέλω την πλειοψηφία και ελπίζω και πιστεύω ότι μπορώ να την κερδίσω- οι πολίτες δεν πρέπει να αμφιβάλλουν ότι δεν θα γίνω πρωθυπουργός εάν δεν διασφαλίσω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το δημοψήφισμα.
 

Ο φόβος της Ευρώπης

 
«Η νίκη του Κάμερον ενδέχεται να προκαλέσει την ήττα της Ευρώπης, διότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Για τη Γερμανία ένα Brexit θα ήταν πάνω απ’ όλα ακριβό», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η οποία σημειώνει ότι η παραμονή του Κάμερον στην εξουσία δεν αφορά μόνο τα 64 εκατομμύρια Βρετανούς, αλλά θα έχει επιπτώσεις και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Ντόναλντ Τουσκ και Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασαν επισήμως την ανησυχία της Ευρώπης για ενδεχόμενο Brexit. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως περιμένει από τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας να υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών προειδοποίησε ότι «όλες οι οικονομικές μελέτες δείχνουν ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος ενός λεγόμενου Brexit θα ήταν μεγάλο, πρώτα και κύρια για το Ηνωμένο Βασίλειο». 
 

Το υψηλό κόστος

 
Πόσο θα ήταν, όμως το κόστος μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Απλή απάντηση δεν υπάρχει. H δεξαμενή σκέψης Open Europe εκτιμά σε έρευνά της, ότι με βάση το χειρότερο σενάριο το ΑΕΠ της Βρετανίας θα είναι μειωμένο κατά 2,3% μέχρι το 2030.
 
Το γερμανικό think tank Bertelsmann Stiftung σε έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα, εκτίμησε ότι ένα Brexit θα χτύπαγε τη Βρετανία πολύ περισσότερο σε σχέση με τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, κάνοντας λόγο για απώλειες του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω από 300 δισ. ευρώ ή αλλιώς σε μείωση του ΑΕΠ κατά 14%.
 
Την ίδια ώρα το Σίτι, η χρηματοπιστωτική «καρδιά» της Βρετανίας φοβάται το ρίσκο μιας εξόδου από την Ε.Ε. Το Λονδίνο είναι το σπίτι 250 τραπεζών, με πάνω από 160.000 υπαλλήλους, με τις δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα να αντιπροσωπεύει το 1/5 της ετήσιας οικονομικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμμετοχή της Βρετανίας στη Ε.Ε. προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε πάνω από 500 εκατ. ανθρώπους στα κράτη-μέλη.
 
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε χθες, εξάλλου, ότι εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις στο αξιόχρεο της χώρας, εφόσον «δεν είναι σε θέση να αναπαραγάγει σε γενικές γραμμές τα οφέλη από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.».
 
Το δημοψήφισμα θυμίζει ρώσικη ρουλέτα. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα δεχθεί τη σφαίρα του επικίνδυνου Brexit.