Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί μια από τις πιο βίαιες και επικίνδυνες φυλακές της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στην ήπειρο από όπου κατάγεται τον Ιούλιο, ανακοίνωσε το Βατικανό χθες.

Το πρόγραμμα των επισκέψεών του από την 6η ως την 13η Ιουλίου στον Ισημερινό, τη Βολιβία και την Παραγουάη αναφέρει ότι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί την διαβόητη φυλακή Παλμασόλα στη Σάντα Κρους της Βολιβίας την 10η Ιουλίου, την τελευταία ημέρα της παραμονής του σε αυτή τη χώρα.

Η τεράστια φυλακή υψίστης ασφαλείας λίγο έξω από τη μεγαλύτερη πόλη της Βολιβίας έχει γίνει συχνά θέατρο βίαιων και πολύνεκρων συγκρούσεων ανάμεσα σε κρατούμενος.

Περίπου 30 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που διέμενε με τους φυλακισμένους γονείς του, είχαν σκοτωθεί στη φυλακή αυτή το 2013. Τα περισσότερα από τα θύματα κάηκαν ζωντανά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε συμμορίες που έλεγχαν διαφορετικές πτέρυγες του συγκροτήματος.

Αφότου έγινε πάπας, ο Φραγκίσκος συνεχίζει να τηρεί τη συνήθειά του να επισκέπτεται φυλακές, όπως έκανε και όταν ήταν ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Έχει επισκεφθεί τουλάχιστον τρία σωφρονιστικά καταστήματα στην Ιταλία.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί το Κίτο και το Γκουαγιακίλ στον Ισημερινό, τη Λα Πας και τη Σάντα Κρους στη Βολιβία και την Ασουνσιόν στην Παραγουάη.

Η περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, η δεύτερη αφότου αναδείχθηκε πάπας, θα του δώσει την ευκαιρία να υπογραμμίσει το μήνυμά του υπέρ των φτωχότερων και τις εκκλήσεις του για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ακόμη φέτος ο Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τη Βοσνία τον Ιούνιο, την Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον Σεπτέμβριο και διάφορες χώρες της Αφρικής περί τα τέλη της χρονιάς.