Ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Airbus Α400Μ συνετρίβη σήμερα σε έναν αγρό στη Σεβίλλη, σκοτώνοντας τέσσερις από τους έξι ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, το πρώτο δυστύχημα στο οποίο εμπλέκεται το πιο σύγχρονο και πιο βαρύ στρατιωτικό μεταγωγικό της Ευρώπης.

Το αεροπλάνο εκτελούσε δοκιμαστική πτήση όταν συνετρίβη σε απόσταση 1,6 χλμ. βόρεια του αεροδρομίου Σαν Πάμπλο της Σεβίλλης, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Έξι άνθρωποι επέβαιναν στο αεροπλάνο – οι τέσσερις σκοτώθηκαν κατά την πρόσκρουση και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το αεροπλάνο συνετρίβη πάνω σε έναν ηλεκτρικό πυλώνα ενώ επιχειρούσε προσγείωση έκτακτης ανάγκης και προκάλεσε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε μία γειτονική συνοικία, ανέφερε η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη αυτόπτη μάρτυρα.

Εκπρόσωπος της Airbus και ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν ποια μπορεί να ήταν η αιτία του δυστυχήματος, ένα ισχυρό πλήγμα για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας το οποίο χρειάστηκε να διασωθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2010 έπειτα από πολλές καθυστερήσεις και επανειλημμένες αναθεωρήσεις κόστους.

Η Airbus ανέφερε πως το μεταγωγικό αεροσκάφος, που συναρμολογήθηκε στη Σεβίλλη, είχε παραγγελθεί από την Τουρκία και πως η εταιρία έχει στείλει μία ομάδα ειδικών στο σημείο της συντριβής.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν μία στήλη μαύρου καπνού να ανεβαίνει από το σημείο της συντριβής και τους πυροσβέστες που προσπαθούν να κατασβέσουν ό,τι έχει απομείνει από το αεροσκάφος το οποίο άφησε καμένη γη στο πέρασμά του, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, πως φαίνεται πως όλοι όσοι επέβαιναν ήταν Ισπανοί, υπάλληλοι της Airbus.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει στείλει επίσης μία ομάδα για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε κυβερνητική πηγή.