Την κυβέρνησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον

Ο βρετανός πρωθυπουργός, που επανεξελέγη μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου, αποκατέστησε έναν από τους πιο μαχητικούς του συμμάχους δίνοντάς του σημαντική θέση στο υπουργικό συμβούλιο και ορίζοντάς τον υπουργό Δικαιοσύνης. 

Ο Μάικλ Γκόουβ είχε πέρυσι αναλάβει την ευθύνη να φροντίζει ώστε οι βουλευτές των Συντηρητικών να ακολουθούν τη γραμμή του κόμματος, κάτι που είχε θεωρηθεί υποβιβασμός σε σχέση με την προηγούμενη θέση του υπουργού Παιδείας. 

Το γραφείο του Κάμερον επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Γκόουβ διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ο Κρις Γκρέιλινγκ, ο μέχρι τώρα υπουργός, θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων. 

Στη θέση της παραμένει η Νίκι Μόργκαν που είχε διαδεχθεί τον Γκόουβ στο υπουργείο Παιδείας. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ορίσει τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα προσπαθήσει να κερδίσει κάποιες υποχωρήσεις από την ΕΕ πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ένωση. 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τον Όζμπορν θα υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. 

Ο Κάμερον αναμένεται να στείλει τους δύο υπουργούς του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του προγράμματος της νέας κυβέρνησης για τις πρώτες 100 ημέρες της στην εξουσία. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θα πιέσει ώστε κάποιες εξουσίες που τώρα είναι στη δικαιοδοσία της ΕΕ να επιστρέψουν στο Λονδίνο, προτού διεξαχθεί το δημοψήφισμα ως το τέλος του 2017. 

Στις προτεραιότητες του Κάμερον είναι και η αλλαγή των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Όπως επισημαίνει η Sunday Times, οι αλλαγές που εξετάζει θα δώσουν στους Συντηρητικούς ακόμη 20 έδρες στο κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή οι Τόρις έχουν την απόλυτη πλειοψηφία με 331 από τις 650 έδρες.