Σχεδόν 500 μετανάστες από τη Βιρμανία και το Μπανγκλαντές, που έφθασαν σήμερα με σκάφος στα ανοικτά της επαρχίας Ατσέχ, στη βορειοδυτική Ινδονησία, διασώθηκαν από τις αρχές, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

«Ειδοποιηθήκαμε από ψαράδες ότι παράτυποι μετανάστες, που έφθασαν με σκάφος, βρίσκονται στη θάλασσα βόρεια του Άτσεχ», δήλωσε ο Μπουντιαουάν, υπεύθυνος των υπηρεσιών διάσωσης της επαρχίας και σημείωσε ότι εστάλησαν επιτόπου ομάδες για τη διάσωση 469 μετανάστών, Ροχίνγκια της Βιρμανίας και Μπανγκλαντεσιανούς. «Ανάμεσά τους υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Προς το παρόν είναι όλοι ασφαλείς», σημείωσε.

Οι Ροχίνγκια της Βιρμανίας είναι μια άπατρις μουσουλμανική μειονότητα, η οποία θεωρείται από τον ΟΗΕ ένας από τους περισσότερο διωκόμενους λαούς στον κόσμο.

Ο υπεύθυνος των υπηρεσιών διάσωσης δήλωσε πως οι μετανάστες οδηγήθηκαν σ' ένα κέντρο στο βόρειο Άτσεχ. Η αστυνομία και οι μεταναστευτικές υπηρεσίες θα εξετάσουν εκεί τους φακέλους τους, κυρίως τα κίνητρά τους.

Ένα άλλο μέλος των υπηρεσιών διάσωσης, ο Ντάρσα, εξήγησε πως το σκάφος της ομάδας είχε φθάσει κοντά σε μια παραλία και οι μετανάστες πήραν εντολή να βγουν στην ξηρά κολυμπώντας. Όπως είπε 83 γυναίκες και 41 παιδιά βρίσκονταν μέσα στο σκάφος. «Ορισμένοι δεν ήταν καλά και χρειάζονταν ιατρική φροντίδα», πρόσθσε.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στη Βιρμανία και το Μπανγκλαντές ώστε να διαφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές ή από τις διώξεις στην περίπτωση των Ροχίνγκια της Βιρμανίας.

Περίπου 800.000 Ροχίνγκια ζουν περιορισμένοι στην επαρχία Ραχίν (δυτική Βιρμανία), 140.000 από τους οποίους μέσα σε καταυλισμούς και σε άθλιες συνθήκες. Η χούντα που κυβερνούσε τους έχει στερήσει την υπηκοότητα και σε βάρος τους επιβάλλονται περιορισμοι στα ταξίδια, στην εργασία, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ακόμη και στον γάμο.