Στην Αβάνα έφθασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για μια ιστορική επίσημη επίσκεψη, την πρώτη γάλλου προέδρου εδώ και έναν αιώνα. 

Ο σκοπός του ταξιδιού «είναι η Γαλλία, πρώτη στο όνομα της Ευρώπης και μεταξύ των δυτικών χωρών, να είναι σε θέση να πει στους Κουβανούς ότι είμαστε στο πλευρό τους, αν οι ίδιοι αποφασίσουν να υπερβούν τα αναγκαία στάδια για το άνοιγμα της οικονομία τους», εξήγησε ο Ολάντ σε δημοσιογράφους πριν από την άφιξη στην Αβάνα.

Στο δρόμο προς την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και με την Ευρώπη, η Κούβα έχει επίσης δεσμευτεί σε μια σταδιακή διαδικασία εκσυγχρονισμού της οικονομίας της, η οποία ακολουθούσε το σοβιετικό μοντέλο.

Στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας ο Ολάντ έγινε δεκτός από τον κουβανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ροχέλιο Σιέρα.

Κατά την επίσκεψη διάρκειας μιας ημέρας, της πρώτης που πραγματοποιεί αρχηγός δυτικού κράτους μετά την ανακοίνωση της επαναπροσέγγισης μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο. Η κουβανική προεδρία θα παραθέσει επίσης επίσημο δείπνο το βράδυ.

Ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ το 2006, είναι καθ΄οδόν προς την Κούβα μετά το ταξίδι του στη Ρωσία και την Ιταλία, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ολάντ είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Αβάνα.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι πολύ σφιχτό και δεν προβλέπεται συνέντευξη Τύπου.