Στο Σότσι αναμένεται αύριο ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο διπλωματική πηγή ότι ο αμερικανός υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον κ. Λαβρόφ για την κρίση στη Ουκρανία και για άλλες συρράξεις στον κόσμο.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ θα πει στον Κέρι ότι η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία πολεμάει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, είναι κάτι το οποίο δεν θα αποδεχθεί η Μόσχα, δήλωσε η πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για τα θέματα της Υεμένης, του Ιράν και της Συρίας.

«Ελπίζουμε ότι (ο Κέρι) θα φέρει κάτι καινούργιο, μια νέα ματιά στην (...) (κατάσταση στην) Ουκρανία και τις διμερείς σχέσεις», σημείωσε η διπλωματική πηγή που μίλησε στο RIA, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες είναι πολύ σημαντικές αν και δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποια πολύ σημαντική πρόοδο.

«Η επίσκεψη του Κέρι στην Ρωσία έχει πολύ μεγάλη συμβολική σημασία. Έχει ματαιώσει την επίσκεψή του πολλές φορές και εν τέλει αποφάσισε να έρθει. Δεν θα είναι μια επίσκεψη αποφασιστικής σημασίας, αλλά είναι πολύ σημαντική», σημείωσε ωστόσο η ίδια πηγή και διαμήνυσε:

Είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα.

Ο Λαβρόφ και ο Κέρι συνομιλούν τακτικά τηλεφωνικώς. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ανακοίνωσε πως η πιο πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία έγινε χθες.

Κατά την επαφή αυτή, οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν να διοργανώσουν προσεχώς μια συνάντηση για να συζητήσουν ενδεχόμενες κοινές ενέργειες της Ρωσίας και των ΗΠΑ που θα έχουν στόχο να βοηθήσουν στη διευθέτηση διαφόρων συγκρούσεων και στην εξέταση της κατάστασης των διμερών σχέσεων», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αναμένουμε την επίσκεψή του», δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ρώσος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εξάλλου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να περάσει την εβδομάδα στην εξοχική του κατοικία στο Σότσι. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ δεν ήταν ωστόσο σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του ρώσου προέδρου και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Ες αύριον τα σπουδαία...