Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν μείνει χωρίς στοιχειώδη βοήθεια στην πολιτεία Ουνιτέ, στο βόρειο τμήμα του Νότιου Σουδάν, ανέφερε χθες ο ΟΗΕ, που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την περιοχή εξαιτίας των μαχών που μαίνονται εκεί.

«Οι εχθροπραξίες στην πολιτεία Ουνιτέ ανάγκασαν όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να απομακρύνουν το προσωπικό τους» από την περιοχή, ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο αξιωματούχος του Οργανισμού για το Νότιο Σουδάν Τόμπι Λάνζερ.

«Κατά συνέπεια, περισσότεροι από 300.000 άμαχοι που έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια, κυρίως τρόφιμα και ιατρικές υπηρεσίες, έχουν μείνει χωρίς βασική βοήθεια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εξαπολύσουν επίθεση από την περιφερειακή πρωτεύουσα Μπεντιού προς τον νότο, εναντίον των προπυργίων της αντιπολίτευσης γύρω από την περιοχή Λιρ, όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαιοπηγές.

Στις 8 Μαΐου, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει πως περίπου 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή Λιρ, λόγω των συγκρούσεων που σημειώνονταν εκεί την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου την αποχώρησή της από τη Λιρ, λόγω μίας «επικείμενης επίθεσης» των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε, την ίδια ημέρα, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και εκείνες του ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ, που κατάγεται από τη Λιρ.