Λευκός Οίκος: Διαψεύδει αναφορές για τις συνθήκες θανάτου του Μπιν Λάντεν

Λευκός Οίκος: Διαψεύδει αναφορές για τις συνθήκες θανάτου του Μπιν Λάντεν

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, σύμφωνα με τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση είπε ψέματα όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου 2011 στο Πακιστάν.

«Υπάρχουν υπερβολικές ανακρίβειες και αβάσιμες δηλώσεις στο άρθρο αυτό για να τις απαντήσουμε μία προς μία» είπε ο Νετ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο London Review of Books ο Χερς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών προκειμένου να οργανώσει την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην κατοικία όπου κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, στην πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι πακιστανικές αρχές δεν ενημερώθηκαν παρά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης. «Είναι ψέμα, όπως και πολλά άλλα στοιχεία» της περιγραφής που έχει δώσει ο Λευκός Οίκος για την επιχείρηση αυτή, γράφει ο Χερς στην αρχή του άρθρου του. Ο δημοσιογράφος διευκρινίζει ότι βασίστηκε κυρίως σε μία πηγή, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.

Επαναλαμβάνοντας ότι η επιδρομή αυτή ήταν «μια αμερικανική επιχείρηση από την αρχή μέχρι το τέλος», ο Πράις υπογράμμισε ότι «μόνο ένας μικρός κύκλος» Αμερικανών αξιωματούχων είχε ενημερωθεί και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αποφασίσει, από την αρχή, να μην ενημερώσει άλλες κυβερνήσεις, ούτε καν αυτήν του Πακιστάν.

Ο Σέιμουρ Χερς ήταν ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη σφαγή του Μι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και, πιο πρόσφατα, το σκάνδαλο στη φυλακή Άμπου Γράιμπ του Ιράκ. Ωστόσο, η εικόνα του στις ΗΠΑ έχει αμαυρωθεί καθώς ορισμένες από τις έρευνες που έχει δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια έχουν επικριθεί ως αμφιλεγόμενες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο