current views are: 2

11 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:23

Επικρίσεις πρέσβεων σε Γκρούεφσκι για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Έντονη είναι η ενόχληση των πρεσβειών των δυτικών χωρών για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

Δημοσίευση 18:23’
αρθρο-newpost

Έντονη είναι η ενόχληση των πρεσβειών των δυτικών χωρών για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

Έντονη είναι η ενόχληση των πρεσβειών των δυτικών χωρών για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για διερεύνηση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, σχετικά με σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση του.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και ως φίλοι και εταίροι έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση του δεν έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις δημοσιοποιηθείσες καταγγελίες (σ.σ. από τη μεριά της αντιπολίτευσης) περί κατάχρησης εξουσίας», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των πρέσβεων.

«Αυτή η παρατεταμένη αδράνεια προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες της ευρω-ατλαντικής κοινότητας» τονίζουν οι πρέσβεις και προσθέτουν:

Η κυβέρνηση, εάν εξακολουθεί να αποτυγχάνει, με συγκεκριμένες δράσεις, να διατρανώσει αυτές τις δεσμεύσεις της θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο της χώρας σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια των θεσμικών οργάνων της χώρας, όπως αυτή αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες (σ.σ. τις οποίες δημοσιοποιεί η αντιπολίτευση) , καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως της εκλογικής διαδικασίας, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, και της ελευθερίας της έκφρασης. Υποστηρίζουμε τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και καλούμε όλους να απέχουν από πράξεις βίας», καταλήγει η ανακοίνωση των πρέσβεων.


σχετικα αρθρα