Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, επιστρέφει φέτος, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ιαπωνική πρόβλεψη, κι αναμένεται να πλήξει την Αυστραλία εντός του έτους.

Φέτος, το Ελ Νίνιο έφθασε την άνοιξη κι είναι πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία--η πρώτη υπηρεσία η οποία προέβλεψε την έλευση Ελ Νίνιο για το 2015.

Πρώιμες ενδείξεις του Ελ Νίνιο έχουν ήδη εμφανιστεί στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, ενώ άλλες χώρες που προετοιμάζονται για την έλευσή του είναι η Κίνα, η Ινδονησία και η Μαλαισία.

Το φαινόμενο αναμένεται να προκαλέσει συνθήκες ξηρασίας στην Παπούα Νέα Γουινέα, την Ινδονησία και σε άλλα τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας και σφοδρότερες βροχοπτώσεις στις χώρες του ανατολικού Ειρηνικού και της Νότιας Αμερικής, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, η οποία τον Απρίλιο προέβλεψε τουλάχιστον 70% πιθανότητες εμφάνισης του Ελ Νίνιο από τον Ιούλιο, σήμερα ανακοίνωσε ότι ο Ελ Νίνιο έχει ήδη σχηματιστεί και ότι τα μετεωρολογικά μοντέλα μιλούν για "σημαντικής ισχύος" φαινόμενο.