Τις γνωστές απόψεις του σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας του σε μεγάλα ενεργειακά σχέδια, διεθνούς χαρακτήρα, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επαναδιατύπωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας, αργά χθες το βράδυ, σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού "Νόβα Τελεβίζια".
Σε σχετικό δημοσίευμά της, η οικονομική εφημερίδα "Κλάσα", σχολιάζει, επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην εκπομπή "Κατ' ιδίαν", πως "η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν πρόκειται να γίνει, εξαιτίας της σχετικής δέσμευσης, που έχει αναλάβει ο κ. Μπορίσοφ απέναντι στους κατοίκους της περιοχής του Μπουργκάς".

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Μπορίσοφ φέρεται να εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου Ναμπούκο και Σάουθ Στριμ θα γίνουν πραγματικότητα.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διέψευσε ακόμη πρόσφατα δημοσιεύματα ΜΜΕ της Ρωσίας περί πιέσεων για την ταχύτερη πραγματοποίηση των ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος της Σόφιας και της Μόσχας, που λέγεται πως του άσκησε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μεταξύ τους συναντήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε θα γίνει πραγματικότητα, μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής και φτηνός, κάτι που θα φανεί σε περίπου ενάμισι μήνα, όταν θα είναι έτοιμη η σχετική έκθεση της βρετανικής τράπεζας HSBC, που ανέλαβε πρόσφατα την εκπόνηση μελέτης για το σχέδιο.

Ωστόσο, το κεντρικό θέμα τόσο της εκπομπής, όσο και των σχετικών σημερινών δημοσιευμάτων ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου Λιούλιν, τον οποίο ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ εγκαινιάζοντάς τον, χθες, τον χαρακτήρισε ως "τον πρώτο ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο στη Βουλγαρία".

Η νέα αυτή εθνική οδός θα συνδέει τη Σόφια με το βιομηχανικό κέντρο Πέρνικ, δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας και θα διευκολύνει την πρόσβαση προς τον οδικό άξονα Ε79, προς τα σύνορα της Ελλάδας.

Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου "Στρούμα". Άλλωστε, κατά το Βούλγαρο πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να έχει ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων στη χώρα, επειδή "αυτό σημαίνει ανάπτυξη, πρόοδος και επενδύσεις", όπως χαρακτηριστικά είπε.