Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για "ανασυγκρότηση" της Ατλαντικής Συμμαχίας μετά την άφιξή του σήμερα το πρωί στη Λισσαβόνα όπου θα συμμετάσχει έως το Σάββατο το βράδυ σε τρεις συνόδους κορυφής, του ΝΑΤΟ, του ΝΑΤΟ-Ρωσίας και των ΗΠΑ-ΕΕ.

"Είμαστε στη Λισσαβόνα για την ανασυγκρότηση της Ατλαντικής Συμμαχίας στον 21ο αιώνα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Ομπάμα μετά από ένα γεύμα στο μέγαρο Μπελέμ με τον πορτογάλο πρόεδρο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, στο οποίο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ομπάμα δηλώνει έτοιμος να εργαστεί "με τους εταίρους" των Ηνωμένων Πολιτειών στους κόλπους "του ΝΑΤΟ και της ISAF", της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, για να ξεκινήσει "μια νέα φάση","αυτήν της μετάβασης ή της μεταβίβασης της ευθύνης στους Αφγανούς, η οποία ξεκινά το 2011 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2014 σε όλη την επικράτεια της χώρας".

"Επίσης αυτή η διάσκεψη κορυφής μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να ευθυγραμμίσουμε τις απόψεις μας" σχετικά με το Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομπάμα θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ-Ρωσίας, επίσης το Σάββατο, με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.