Την κινητοποίηση των αρχών σε όλη τη Γαλλία προκάλεσε η κλοπή 17 σπάνιων μαϊμούδων από τον ζωολογικό κήπο του Μποβάλ, 200 χιλιόμετρα νοτίως του Παρισιού. Πρόκειται για επτά μαϊμούδες του είδους «golden lion tamarins», καθώς και δέκα του είδους «silver marmosets» που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς το Σάββατο. 

Τα σπάνια ζώα ανήκουν στο κράτος της Βραζιλίας, το οποίο τα είχε παραχωρήσει στον ζωολογικό κήπο, με τον διευθυντή του πάρκου Ροδόλφ Ντεμπόρ να επισημαίνει, μιλώντας στο Reuters, ότι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να επιβιώσουν. Τα ζώα ακολουθούσαν ειδική διατροφή, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί το απειλούμενο είδος τους, ενώ ορισμένα από αυτά χρειάζονται τη φροντίδα κτηνιάτρων.

Οι αρχές χαρακτηρίζουν την κλοπή «εξωφρενική», καθώς παρά τις νυχτερινές περιπολίες και την ύπαρξη καμερών ασφαλείας, οι κλέφτες κατόρθωσαν να αφαιρέσουν κάποιο τζάμι, μπαίνοντας στο κλουβί των μαϊμούδων.

Όπως εκτιμά ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, οι κλέφτες ήξεραν ότι οι συγκεκριμένες μαϊμούδες είναι σπάνιες, ενώ θεωρεί πιθανή την πώλησή τους στη μαύρη αγορά ή σε κάποιον συλλέκτη.