Ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία «είναι η μοναχική χώρα-μέλος της Συμμαχίας που συνορεύει με το ΙΚ» στη Συρία και το Ιράκ, είπε ο υπουργός. «Και το να έχουμε το Νταές (σ.σ. Ισλαμικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στα σύνορά μας δεν είναι μια υποφερτή κατάσταση. Συνιστά σημαντική απειλή για εμάς», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τσαβούσογλου χαιρέτισε το σχέδιο των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τη συριακή αντιπολίτευση, εκτιμώντας όμως ότι ούτε αυτό αρκεί. «Θα πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα», σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν αρκούν ούτε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ.

«Για να εξαλείψουμε την τρομοκρατία πρέπει να επιτεθούμε στις βάσεις της τρομοκρατίας», είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι το κλειδί για την ειρήνη στη Συρία είναι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. Στο παρελθόν η Άγκυρα είχε ζητήσει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους για να προστατευθούν τα σύνορά της Τουρκίας όμως η ιδέα αυτή έτυχε χλιαρής υποδοχής από τους Δυτικούς συμμάχους της.