Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε "κρίσιμο να ακουστούν οι προσδοκίες του αλγερινού λαού", οι οποίες εκφράστηκαν ξεκάθαρα από την αρχή του έτους, όπως δήλωσε σήμερα από το Αλγέρι ο ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.
"Είναι προφανώς κρίσιμο να ακουστούν οι προσδοκίες του αλγερινού λαού, προσδοκίες οι οποίες εκφράστηκαν ξεκάθαρα από την αρχή του έτους", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συζητήσεων με τον αλγερινό υπουργό Εξωτερικών Μουράντ Μεντέλσι.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις προσεχείς μεταρρυθμίσεις. Ελπίζουμε ότι θα απαντήσουν στις προσδοκίες του αλγερινού λαού", πρόσθεσε ο Φούλε, ο οποίος έφτασε σήμερα στο Αλγέρι για μία διήμερη επίσκεψη.

Ο Φούλε, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά από τον Ιούνιο του 2010 την Αλγερία, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο μεταξύ στην περιοχή επισημαίνοντας ότι έπειτα από τις αραβικές εξεγέρσεις η ΕΕ αλλάζει τις σχέσεις της με τις χώρες αυτές.

Η Αλγερία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια κοινωνικά κινήματα τα οποία έχουν ενταθεί από την αρχή του έτους και έχουν σημαδευτεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του αυξημένου κόστους ζωής που προκάλεσαν το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη. Από τότε εκατοντάδες κινήματα κοινωνικά και πολιτικά έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 24 Φεβρουαρίου και ανακοίνωσε μία σειρά πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Αύξησε επίσης τους μισθούς έως και 70% με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2008 για τον δημόσιο τομέα. Πάντως η κοινωνική αναταραχή δεν φαίνεται να ηρεμεί.