Σάρκα και οστά αρχίζει και παίρνει το σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ ενάντια στους διακινητές μεταναστών στη Λιβυή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα Guardian αναφέρει πως εξετάζεται και η επιλογή της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα στο αποκλειστικό της δημοσίευμα το Ευρωπαϊκό σχέδιο προς στιγμήν επικεντρώνεται σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και την αυξημένη παρουσία πλοίων γύρω από τη Λιβύη. Ωστόσο, ενδεχομένως να απαιτείται «παρουσία στις ακτές» για την καταστροφή «πόρων» των διακινητών.

Το 19σέλιδο έγγραφο που παρουσιάζει τη στρατηγική της αποστολής, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της Guardian, εξηγεί ότι οι «πόροι» αυτοί μπορεί να είναι πλοία ή χώροι όπου αποθηκεύονται καύσιμα.

«Μια παρουσία στις ακτές μπορεί να προβλεφθεί εάν επιτευχθεί συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα, πριν δοθεί η εντολή για την έναρξη της επιχείρησης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η επιχείρηση θα απαιτήσει τη χρήση «ευρέος φάσματος αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων” δυνάμεων, όπως στοιχεία για τη συλλογή πληροφοριών, μονάδες ειδικευμένες στην αναχαίτιση πλοίων, αεροσκάφη για περιπολίες και επιτήρηση, αμφίβιες δυνάμεις, δυνάμεις καταστροφών και “μονάδες των ειδικών δυνάμεων”», προστίθεται στο δημοσίευμα.