Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα επιστολές του Πρίγκιπα Κάρολου προς υπουργούς των Εργατικών και τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ την περίοδο από το 2004 έως και το 2005.

Σε μία εξ αυτών, είχε υπογραμμίσει ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν διέθεταν επαρκή αριθμό ανδρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

«Φοβάμαι ότι αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του ότι οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να φέρουν εις πέρας μια εξαιρετικά απαιτητική αποστολή (ιδιαιτέρως στο Ιράκ), χωρίς τους απαραίτητους πόρους», έγραψε ο πρίγκιπας Κάρολος σε επιστολή του στον Μπλερ.

Η εφημερίδα Guardian αρχικά είχε υποβάλει αίτημα για να αποκτήσει πρόσβαση στις επιστολές το 2005, αλλά οι κυβερνήσεις παρεμπόδισαν την αποκάλυψη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση κατά τον δεκαετή νομικό αγώνα προκειμένου να αποτραπεί η δημοσιοποίηση των επιστολών ξόδεψε περίπου 400 χιλιάδες λίρες.

Σύμφωνα με το άγραφο Σύνταγμα της Βρετανίας, η βασιλική οικογένεια οφείλει να παραμένει πολιτικά ουδέτερη και οι υπουργοί φοβούνται ότι η δημοσιοποίηση μπορεί να βλάψει τον κληρονόμο του θρόνου.

Τον περασμένο Μάρτιο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη εντολή που είχε εκδώσει πρώην Γενικός Εισαγγελέας για να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση και έδωσε το ελεύθερο για τη δημοσιοποίηση των επιστολών, που επονομάστηκαν «σημειώματα της μαύρης αράχνης», εξαιτίας του κακού γραφικού χαρακτήρα του πρίγκιπα Καρόλου.