Έξι είναι νεκροί και 200 οι τραυματίες, οι 8 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό κι ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) άρχισε σήμερα έρευνα για τα αίτια του εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας στην Φιλαδέλφεια.

«Εξετάζουμε τη σιδηροδρομική γραμμή, τα σιδηροδρομικά σήματα, την λειτουργία του τρένου, την μηχανική κατάσταση του τρένου, την ανθρώπινη συμπεριφορά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σάμουολτ, μέλος του NTSB σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ξεκινούμε έρευνα σε πολλούς τομείς για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους παράγοντες που οδήγησαν στο δυστύχημα», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Μάικλ Νάτερ δήλωσε παράλληλα ότι βρέθηκε το λεγόμενο μαύρο κουτί του τρένου και ειδικοί το αναλύουν και πρόσθεσε πως αυτό, όπως και η κατάθεση του οδηγού της αμαξοστοιχίας, αναμένεται να επιτρέψουν να κατανοηθούν καλύτερα τα αίτια του δυστυχήματος.

«Το μαύρο κουτί βρέθηκε και αναλύεται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο οδηγός του τρένου έχει τραυματιστεί, αλλά έχει ήδη καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσει στην αστυνομία.

Ο Νάτερ επισήμανε επίσης ότι οι αρχές συνεχίζουν την επαλήθευση του καταλόγου των επιβατών του τρένου, ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Κάποιοι μπορεί να είχαν χάσει το τρένο, ή να έφυγαν από τον τόπο του δυστυχήματος με ίδια μέσα, κατέληξε, αρνούμενος να προβεί σε εικασίες.

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν εξάλλου σήμερα τις έρευνές τους στα βαγόνια του τρένου που ανατράπηκαν για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι επιβάτες που να έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του.

«Περισσότεροι από 200 τραυματίες νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία μας χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί», διευκρίνισε η αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων της Φιλαδέλφειας Σαμάνθα Φίλιπς.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες του δυστυχήματος υποφέρουν από κατάγματα, στα πόδια, στα χέρια και στα πλευρά, διευκρίνισε παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ένας γιατρός του νοσοκομείου Temple University Hospital της Φιλαδέλφειας, ο Χέρμπερτ Κάσινγκ, σημειώνοντας ότι οι τραυματίες του περιέγραψαν σκηνές χάους.

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Ουάσινγκτον-Νέα Υόρκη. Η υποδομή της πολυσύχναστης αυτής γραμμής είναι απαρχαιωμένη. Πολλοί από τους τραυματίες δεν προέρχονται από την Φιλαδέλφεια, αλλά από την Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Νιού Τζέρσεϊ, σύμφωνα με τις αρχές.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 21:30 χθες το βράδυ (04:30 σήμερα, ώρα Ελλάδας). Η αμαξοστοιχία αριθμός 188 μετέφερε 243 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 5 υπαλλήλους της σιδηροδρομικής εταιρίας Amtrak. Τουλάχιστον 6 βαγόνια και η μηχανή του τρένου ανατράπηκαν.