Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων αποτελεί «έκπληξη»: Στο Μιλάνο, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Τζουλιάνο Πιζαπία, φέρεται -από την δημοσκοπική επεξεργασία των αποτελεσμάτων- να προηγείται με ποσοστό 46,5% επί της κεντροδεξιάς Λετίτσια Μοράτι, που δεν ξεπερνά, έως τώρα, το 42% . «Είναι ακόμη νωρίς για ένα οριστικό σχόλιο, αλλά το κλίμα φαίνεται να αλλάζει και η σημερινή είναι μια σημαντική ένεση αδρεναλίνης», δήλωσε ο Πιζαπία, μέσω του Διαδικτύου.

Ο συντονιστής του μπερλουσκονικού κεντροδεξιού κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» Ντένις Βερντίνι, παραδέχθηκε ότι «οι προσδοκίες της παράταξης σίγουρα δεν ήταν αυτές. Περιμέναμε ότι θα χρειαζόταν δεύτερος γύρος, αλλά ποντάραμε σε διαφορετικές ισορροπίες και διαφορές ψήφων».

Στην Νάπολη, το προβάδισμα σύμφωνα με την εταιρία «Ipr Marketing», ανήκει στον κεντροδεξιό Τζάνι Λετιέρι, που συγκεντρώνει ποσοστό 43%. Στο δεύτερο γύρο είναι πολύ πιθανό να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, στέλεχος του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», που φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 23%. «Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι μετά το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων το Δημοκρατικό Κόμμα, η μεγαλύτερη δύναμη της κεντροαριστεράς, θα έπρεπε ίσως να δεχθεί μια διαφορετική υποψηφιότητα, από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο, σαν και αυτή του Ντε Ματζίστρις», σχολίασαν στενοί συνεργάτες του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών».

Κατά τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο έτερος κεντροαριστερός υποψήφιος Μάριο Μορκόνε (που επελέγη από το Δημοκρατικό Κόμμα), συγκεντρώνει το 19%.

    Στο Τορίνο, την Τρίτη μεγάλη πόλη της σημερινής αναμέτρησης, ο κεντροαριστερός Πιέρο Φασίνο καταφέρνει, σύμφωνα με όλες τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 53,5%, ενώ ο συντηρητικός Μικέλε Κόπολα εμφανίζεται «καθηλωμένος» στο 30%.

«Η προεκλογική εκστρατεία του Φασίνο ήταν σοβαρή, συντονισμένη και με ξεκάθαρους στόχους και οι εκλογείς το κατάλαβαν », δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, από τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να πουν ένα ξεκάθαρο «ναι» στους κεντροδεξιούς υποψήφιους της Νάπολης και του Μιλάνου από τον πρώτο κιόλας γύρο, δεν προέβη ακόμη σε δηλώσεις.

    Ο Ίταλο Μποκίνο, όμως, πρώην σύμμαχος του Μπερλουσκόνι και νυν μέλος του «τρίτου, κεντρώου πόλου» μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση Rai, υπογράμμισε ότι «η ψήφος αυτή δείχνει με σαφήνεια ότι υπάρχει κρίση του μπερλουσκονισμού». Παρατηρητές περιμένουν τώρα να διαπιστώσουν ποια θα είναι, στο Μιλάνο, η αντίδραση της Λέγκας του Βορρά. Το κόμμα του Ουμπέρτο Μπόσι δεν είχε κρύψει την επιθυμία του να εκφράσει στην θέση της Λετίτσια Μοράτι δικό του υποψήφιο, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από όλη την συντηρητική παράταξη.

    Τέλος στην Μπολόνια, η κεντροαριστερά με τον Βιρτζίνιο Μέρολα και μέχρι τώρα ποσοστό 48%, διατηρεί σαφές προβάδισμα επί του κεντροδεξιού Μάνες Μπερναρντίνι. Η εκλογή του προοδευτικού δημάρχου, στο δεύτερο γύρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αλλά, οι αναλυτές, σε ότι αφορά την πόλη αυτή, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι προκύπτει ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: το κίνημα «Πέντε Αστέρια» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο αναπτύχθηκε στο Διαδίκτυο κι εκφράζει μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας κατά της παραδοσιακής πολιτικής, καταφέρνει να εξασφαλίσει το 10% των ψήφων.