Τις στρατιωτικές δυνάμεις στης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ενισχύει η Βουλγαρία λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. 

«Παρακολουθούμε τα γεγονότα με ανησυχία. Εκτός από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών είχαμε και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας», ανέφερε χθες επί του θέματος ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ακόμη ότι η προσεχής Κυριακή θα είναι κρίσιμη μέρα στην ΠΓΔΜ, καθώς θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση.

Διευκρίνισε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων μαζί με ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις και ότι οι στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταματήσουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Τέτοιες ασκήσεις διεξάγονται για τον εντοπισμό τρομοκρατικών ομάδων. Γίνονται στο πλαίσιο προετοιμασίας» ανέφερε ο Μπόικο Μπορίσοφ, σημειώνοντας ότι προετοιμασίες γίνονται και διαβάσεις στα σύνορα.

«Περίπου 90.000 σκοπιανοί υπήκοοι με βουλγαρικά διαβατήρια ίσως επιστρέψουν στη Βουλγαρία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική στη Σόφια, Ντιμίταρ Μπέτσεβ δήλωσε ότι δεν αναμένει κύμα προσφύγων, αν η σύγκρουση παραμείνει σε τοπικό επίπεδο.

Υπενθύμισε ότι κύμα προσφύγων δεν υπήρξε ούτε το 2001, όταν στην ΠΓΔΜ ξέσπασαν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες επιτυχώς περιορίστηκαν.