Τουλάχιστον 72 άτομα βρέθηκαν νεκροί στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε εργοστάσιο που παρήγε παντόφλες στη Μανίλα στις Φιλιππίνες.

Οι οικογένειες των θυμάτων καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, όπως συχνά συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες στη Ασία. Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν πτώματα από τις στάχτες του διώροφου κτιρίου στη βιομηχανική περιοχή της Βαλενζουέλα

Βρέθηκε μεγάλος αριθμός θυμάτων που είχαν μείνει μόνο κρανία και οστά, δήλωσε ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας Λεονάρντο Εσπίνα.  «Θα απαγγελθούν κατηγορίες για τους θανάτους αυτούς. Δεν έχει σημασία αν ήταν ατύχημα ή όχι. Χάθηκαν άνθρωποι. Επί του παρόντος διεξάγουμε έρευνα για να διαπιστώσουμε τι συνέβη. Χωρίς καμιά αμφιβολία, κάποιος θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο δήμαρχος.

Απουσία μέτρων ασφαλείας

Οι εργάτες δούλευαν για αποδοχές κάτω του ελάχιστου νόμιμου μισθού, χωρίς ειδική προστασία από τις τοξικές αναθυμιάσεις, ενώ δεν είχαν λάβει οδηγίες για εκκένωση του εργοστασίου σε περίπτωση πυρκαγιάς, εξηγούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ο 23χρονος εργάτης Λισάντρο Μεντόζα επέζησε γιατί κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας από την πίσω πόρτα. «Ενώ έτρωγα για μεσημέρι, είδα τον καπνό, έτρεξα και συνέχισα να τρέχω. Ο νεαρός λέει ότι εργαζόταν 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για 3.500 πέσος το μήνα και ότι η δουλειά του ήταν να αναμιγνύει χημικά προϊόντα».

Η Τζάνετ Βικτοριάνο, επίσης «επιζήσασα, απέδωσε τις ευθύνες στους ελλιπείς κανόνες ασφαλείας. Ουδέποτε συμμετείχα σε άσκηση αντιπυρικής προστασίας», δηλώνει.