Οι χώρες της Βαλτικής θα ζητήσουν σύντομα από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στο έδαφός τους χιλιάδες στρατιώτες για να διαδραματίσουν έναν αποτρεπτικό ρόλο έναντι της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα λιθουανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Επιθυμούμε μια μονάδα μεγέθους ταξιαρχίας, ώστε κάθε βαλτική χώρα να έχει ένα τάγμα», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Μιντάουγκας Νεϊμόντας.

Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας θα διατυπώσουν ένα κοινό αίτημα, το οποίο θα έχει εγκριθεί από τους ανωτέρους τους σε πολιτικό επίπεδο, προς τον αμερικανό στρατηγό Φίλιπ Μπρίντλοβ, διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, διευκρίνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η Βίλνα, η Ρίγα και το Ταλίν επιθυμούν «τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ ως μέτρο αποτροπής, δεδομένης της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, υπαινισσόμενος τον ρόλο της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσους στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα ήθελαν οι τρεις χώρες, όμως η δύναμη μιας τέτοιας ταξιαρχίας ανέρχεται γύρω στους 3.000 στρατιωτικούς.

Από πέρυσι, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 600 στρατιώτες στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, διατυπώνουν ανοικτά επιφυλάξεις για μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή αυτή, εκτιμώντας ότι θα αντέβαινε στην «Ιδρυτική Πράξη» που υπογράφηκε το 1997 από τον ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Από διπλωματική πηγή στο ΝΑΤΟ διευκρινίζεται πως η Ατλαντική Συμμαχία προτιμά να χρησιμοποιεί τη δύναμη ταχείας αντίδρασης που διαθέτει, η οποία μπορεί να αναπτύσσεται ταχέως τόσο στην ανατολική όσο και στη νότια Ευρώπη, για να απαντά σε κρίσεις οπουδήποτε κι αν εκδηλώνονται.