Τον αμερικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ανάμεσα σε άλλους, όρισε ως... σύμβουλό του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Πέραν του Μακέιν, σύμβουλοι του προέδρου ορίστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ, αλλά και ο φιλοδυτικός πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν αποφασίσει να ιδρύσουν ένα ειδικό συμβούλιο αποτελούμενο από διεθνείς προσωπικότητες, το οποίο θα αναλάβει να τις βοηθήσει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα, η οποία σπαράσσεται από την ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία διαρκεί πάνω από έναν χρόνο.

«Τα πρόσωπα αυτά έχουν μεγάλη εμπειρία όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντμίτρο Σίμκιβ, ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αυτού θα λάβει χώρα «συντόμως».

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση ο Μακέιν επισήμανε ότι τον τιμά, προσθέτοντας πάντως ότι θα πρέπει να εξακριβώσει εάν η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει σε έναν γερουσιαστή των ΗΠΑ να διορίζεται σε ένα τέτοιο συμβούλιο.