Την προσεχή Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

«Σε μία δύσκολη εβδομάδα για τη χώρα, συναντηθήκαμε για να εκφράσουμε από κοινού την υποστήριξή μας στις δημοκρατικές αξίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ειρηνικών διαδηλώσεων και να καταδικάσουμε τη βία, ανεξαρτήτως αν στοχεύει σε εγκληματικούς ή πολιτικούς σκοπούς. Συμφωνήσαμε, επίσης, να συνεχίσουμε τον διάλογο για την προώθηση της ευρωατλαντικής ατζέντας της χώρας, για το συμφέρον όλων των πολιτών» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών, μετά τη σημερινή συνάντηση.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι αρχηγοί του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι, ενώ παρόντες ήταν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι και Αιβο Οράβ αντίστοιχα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει, αν η σημερινή συνάντηση ήταν επιτυχής, ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από ποια οπτική εξετάζει κανείς την έκβαση της συνάντησης.

Σημείωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας και πρόσθεσε ότι το ποιος είναι στην εξουσία, το αποφασίζει ο λαός.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας θα καθοριστεί το πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων για την αναζήτηση λύσης σχετικά με την πολιτική κρίση, το οποίο δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί στις σημερινές συνομιλίες.

Ο Ζόραν Ζάεβ επανέλαβε το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές.

Η αντιπολίτευση πραγματοποιεί, την Κυριακή, μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια, ενώ το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE τού Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε, σήμερα, ότι θα πραγματοποιήσει κι αυτό, με τη σειρά του, συγκέντρωση στα Σκόπια, το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας, για την υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας.