Αισιόδοξος για την επικείμενη πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εμφανίστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είπε στο δείπνο, την περασμένη Δευτέρα, με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μίλησαν «για πρώτη φορά επιτέλους, τόσο ανοικτά, χωρίς δισταγμούς, χωρίς να αποφεύγουν να επισημάνουν ό,τι ο καθένας θεωρούσε ως κρίσιμο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μεταξύ άλλων συζήτησαν και για τη δυνατότητα συμβουλών από την ΕΕ και τη συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τεσσάρων ελευθεριών για να ξεπεραστούν οι φοβίες, οι ανησυχίες, οι ανασφάλειες.

«Αν είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ευτυχής είναι ότι φαίνεται να μοιραζόμαστε (με τον Μουσταφά Ακιντζί) το ίδιο όραμα. Μια γνήσια ομοσπονδία που καμία σχέση έχει με τη συνομοσπονδία ή τις φοβίες που ακούγονται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Η λύση, σημείωσε, δεν θα παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αναβαθμίσει ακόμα σημαντικότερα το ρόλο της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επόμενοι μήνες «θα δημιουργήσουν, όχι απλώς την αχτίδα ελπίδας που σήμερα δημιουργείται, αλλά την προοπτική της συντομότερης δυνατής λύσης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους».