Η δημιουργία αλβανικού κράτους εντός της ΠΓΔΜ ήταν ο στόχος των ενόπλων που προκάλεσαν τα επεισόδια στο Κουμάνοβο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Κοσόβου (RTK) ο Σουλεϊμάν Οσμάνι, ένας εκ των αρχηγών της ομάδας «οι στόχοι (...) ήταν πολιτικοί, επιδιώκαμε τη δημιουργία αλβανικού κράτους μέσα στη Μακεδονία κατά το πρότυπο της Σερβικής Δημοκρατίας εντός της ΒοσνίαςΕρζεγοβίνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Οσμάνι, ο οποίος είναι γνωστός ως Κομαντάντ Σούλια, ήταν μεταξύ των Αλβανών που συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Κουμάνοβο, ωστόσο δραπέτευσε την Πέμπτη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και καταζητείται.

Στη συνέντευξη του στην RTK, ο Σουλεϊμάν Οσμάνι ισχυρίστηκε ότι η «ομάδα του Κουμάνοβο», η οποία προκάλεσε τις ένοπλες συγκρούσεις είχε 2000 μαχητές. Ανέφερε επίσης ότι κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν, επειδή τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά και ενώ είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα τους παραλάβουν εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ.

«Αν ξέραμε ότι θα μας συλλάβει η αστυνομία, θα πολεμούσαμε μέχρι να πέσει και ο τελευταίος» αναφέρει στην τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου.


TAGS