Δυνάμεις του Μπουρούντι συνέλαβαν xθες τον ηγέτη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα, ενώ οι διαδηλωτές λένε ότι θα επιστρέψουν στους δρόμους, ετοιμάζοντας το σκηνικό για νέες συγκρούσεις.

Ο αντιστράτηγος Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ συνελήφθη δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε την ανατροπή του Νκουρουνζίζα, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Ζερβέ Ανταγεχό.

«Συνελήφθη. Δεν παραδόθηκε», δήλωσε ο Ανταγεχό. Νωρίτερα ο Ανταγεχό είχε δηλώσει πως άλλοι τρεις στρατηγοί συνελήφθησαν αλλά ο Νιγιομπαρέ εξακολουθούσε να διαφεύγει.

Ερωτηθείς τι μπορεί να συμβεί στους πραξικοπηματίες, ο Αμπαγεχό δήλωσε πως εξαρτάται από το δικαστικό σύστημα. «Θα λογοδοτήσουν», είπε.

Ο Ανταγεχό δήλωσε πως ο πρόεδρος βρίσκεται καθ΄οδόν προς την πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα. Αξιωματούχοι δήλωσαν πως χθες βράδυ επέστρεψε στη γενέτειρά του, την πόλη Νγκόζι, περίπου 140 χλμ. βορειοανατολικά της Μπουζουμπούρα, από την Τανζανία όπου βρισκόταν για μία σύνοδο κορυφής όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Στρατιώτες πιστοί στον Νκουρουνζίζα φαίνεται πως κατάφεραν να καταστείλουν το πραξικόπημα έπειτα από σφοδρές μάχες και πυροβολισμούς στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το πραξικόπημα ακολούθησε δύο εβδομάδες και πλέον βίαιων διαμαρτυριών στην Μπουζουμπούρα, κατά τις οποίες σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ότι είδαν αστυνομικούς να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μία ανεπίσημη καταμέτρηση που έδωσαν ακτιβιστές. Δεκάδες άλλες τραυματίστηκαν.