Τουλάχιστον 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι βιαιότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Ραμάλα και τη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης όπου οι Παλαιστίνιοι τιμούσαν σήμερα την 67η επέτειο από τη «Νάκμπα», την «Καταστροφή» στα αραβικά, που συνιστά κατ' αυτούς η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Σε μια διαδήλωση έξω από την ισραηλινή στρατιωτική φυλακή του Όφερ, κοντά στη Ραμάλα, δεκάδες συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και με πλαστικές σφαίρες, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Άλλοι δέκα άνθρωποι είχαν τραυματιστεί νωρίτερα στη Νάμπλους, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Οι συγκρούσεις, στην πόλη αυτή, ξέσπασαν την ώρα που Ισραηλινοί στρατιώτες συνόδευαν Εβραίους πιστούς οι οποίοι ήθελαν να προσκυνήσουν στον Τάφο του Ιωσήφ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι στρατιώτες έβαλαν με αληθινά πυρά αλλά και με πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις, διαψεύδοντας όμως ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες.