Αφού μετέτρεψε τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργικό του Συμβούλιο σε «λεγεώνα των ξένων», λίγους μήνες αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προχώρησε στο επόμενο βήμα: Δημιούργησε μία επιτροπή «Σοφών», ένα σώμα συμβούλων δηλαδή το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από… μη ουκρανούς.

Ο Ποροσένκο μάλιστα για ακόμη μία φορά, διάλεξε τα… καλύτερα παιδιά, τους κατάλληλους ανθρώπους δηλαδή για να φέρουν σε πέρας την αποστολή να μετατρέψουν την Ουκρανία σε έναν νεοφιλελεύθερο παράδεισο. Προεξέχουσα προσωπικότητα στο νέο αυτό όργανο είναι ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι,  ενώ ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ, και του νυν προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ.

Αυτά που πραγματικά ενώνουν τους συμβούλους του Ποροσένκο δεν χρειάζεται να αναλυθούν πολύ. Αφενός είναι η σκληρή κριτική που άσκησαν κατά καιρούς στη Ρωσία, αφετέρου η αγάπη τους για την ελεύθερη αγορά…

Αυτός λίγο – πολύ είναι εξάλλου και ο ρόλος του νέου οργάνου που δημιουργήθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη: Να συμβουλεύει για τις «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες θα προχωρήσει η ουκρανική κυβέρνηση, η επιβολή της ουκρανικής εκδοχής του δόγματος του Σοκ με απώτερο σκοπό να «χτιστεί» η εμπιστοσύνη και να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης, πέραν του ΔΝΤ. Το πεδίο πάνω στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί η νέα ομάδα είναι ευρύτατο: Από τα δημοσιονομικά και το κράτος, έως την υγεία και την εκπαίδευση…

Κάτι σαν την τρόικα δηλαδή, μόνο που τα στελέχη της δεν θα είναι ακριβώς τεχνοκράτες, αλλά πρώην πολιτικοί οι οποίοι θα δίνουν εντολές σε υπουργούς που πολλοί εξ αυτών δεν είναι μη εκλεγμένοι, δίχως καταγωγή από την Ουκρανία · με άλλα λόγια έτοιμοι να εφαρμόσουν οτιδήποτε χωρίς να αναλογιστούν το πολιτικό κόστος. Ο καλύτερος συνδυασμός δηλαδή.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρωτοπόρος στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, έγινε γνωστός ανά την υφήλιο το 2008 όταν με τις ενέργειες του στις ρωσόφωνες περιοχές της νότιας Οσετίας και την Αμπχαζίας προκάλεσε εν πολλοίς της στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας η οποία και οδήγησε σε μία αναμενόμενη και  συντριπτική στρατιωτική ήττα.

Έμεινε στον προεδρικό θώκο της χώρας του έως και το 2013 όταν και έχασε τις εκλογές και αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει έπειτα από τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του για υπεξαίρεση, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Σε βάρος του μάλιστα εκκρεμεί από τότε δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Μυστικοσύμβουλος του Ποροσένκο από τα τέλη του 2014, ο Σαακασβίλι έχει για παρέα ακόμη έναν γεωργιανό πολιτικό, τον νυν υπουργό Υγείας της τον Αλεξάντερ Κβιτασβίλι.

Το μεγάλο «αστέρι» όμως της ομάδας που έχει στα σκαριά ο Ποροσένκο, θα ήταν ο διαβόητος για τις εξτρεμιστικές απόψεις του σχετικά με τον εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία αμερικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακέιν που καλωσόρισε με ενθουσιασμό την πρόταση που του έγινε, αν και διευκρίνισε πως δεν μπορεί να τη δεχθεί λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας της χώρας του.

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν τελικά το νέο σώμα συμβούλων θα υλοποιήσει τους στόχους του…  Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, ο Πέτρο Ποροσένκο είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει κομμάτι – κομμάτι την εθνική κυριαρχία της χώρας του – ακόμη και το βασικότερο, την άσκηση πολιτικής- ώστε να προσδέσει τη χώρα του στο «άρμα» του ΝΑΤΟ.

Και το αστείο είναι ότι όσοι υποστηρίζουν ότι το καθεστώς της Ουκρανίας είναι ξενοκίνητο, θεωρούνται… συνομοσιολόγοι.