Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έθεσε σε ισχύ τους νόμους οι οποίοι απαγορεύουν την «κομμουνιστική προπαγάνδα» και εξαίρουν τους εθνικιστές μαχητές, οι οποίοι έχουν προκαλέσει την οργή της Ρωσίας.

Το πακέτο νόμων που εγκρίθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την 9η Απριλίου, έχουν στόχο την πλήρη ρήξη με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, την ώρα που οι ουκρανικές αρχές συγκρούονται με φιλορώσους αυτονομιστές, μεγάλο μέρος των οποίων είναι νοσταλγοί της άλλοτε ΕΣΣΔ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας—όπου ο πόλεμος που διαρκεί από τον Απρίλιο του 2014 έχει στοιχίσει τη ζωή 6.200 και πλέον ανθρώπων.

Οι νόμοι «απαγορεύουν τα σοβιετικά σύμβολα, καταδικάζουν το κομμουνιστικό καθεστώς, ανοίγουν τα αρχεία των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών και αναγνωρίζουν όλους τους μαχητές για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλαδή τους εθνικιστές που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ναζί εναντίον »της σοβιετικής κατοχής», υπενθυμίζει ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι νόμοι, οι οποίοι εγκρίθηκαν σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, επίσης εξισώσουν τα «ολοκληρωτικά καθεστώτα, των σοβιετικών και των ναζί». Παρόμοιοι νόμοι έχουν κυρωθεί στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία.

Βάσει των νέων νόμων τα μνημεία τα οποία τιμούν σοβιετικούς αξιωματούχους, ιδίως οι προτομές του Λένιν, θα αποκαθηλωθούν, ενώ κοινότητες, δρόμοι και επιχειρήσεις θα αλλάξουν ονόματα ώστε να μην παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού.

Εξάλλου η αναπαραγωγή του ύμνου της σοβιετικής ένωσης, που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε ως τον εθνικό ύμνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με προσαρμοσμένους τους στίχους, είναι πλέον ποινικό αδίκημα στην Ουκρανία που επισύρει ποινή φυλάκισης.